In 2022 meer kwijt aan zorg en energie 

Overheid komt energiearme huishoudens niet tegemoet 

Een gemiddeld huishouden is in 2022 € 82,- meer kwijt aan de vaste lasten zorg en energie. In de Miljoenennota maakte het demissionair kabinet gisteren bekend dat de zorgpremie voor elke Nederlander in 2022 met € 33,- stijgt. Ook de energiebelasting gaat omhoog in 2022: voor een gemiddeld huishouden betekent dit toch een stijging van € 16,- op de energierekening in 2022. Een eenpersoonshuishouden ervaart in verhouding de hoogste stijging aan energiebelasting en betaalt ruim 40% meer dan vorig jaar. In 2022 meer kwijt aan zorg en energie. Een ouder stel betaalt zo’n € 19,- meer op jaarbasis.

Ondanks dat veel huishoudens de energierekening nauwelijks meer kunnen betalen, komt de Nederlandse overheid – in tegenstelling tot andere Europese landen – energiearme huishoudens niet tegemoet. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen, woningen en verbruiken en stelde op basis hiervan vier profielen op.  

 Stijging energiebelasting betekent nóg hogere rekening

Al tien jaar op rij stijgt de belasting op gas: in 2022 met 4,2%. Net zoals de afgelopen jaren daalt de belasting op stroom met 2,7%.  De ODE (Opslag Duurzame Energie) voor stroom stijgt minimaal, die voor gas stijgt met bijna 2%. De vermindering energiebelasting stijgt daarnaast in het voordeel van de consument met het minimale bedrag van slechts € 1,-.   Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise: “De afgelopen maanden steeg de energierekening al explosief. Uit ons eerdere onderzoek bleek dat maar liefst dertig procent van de Nederlanders het financieel lastig krijgt als de energietarieven in dit tempo door blijven stijgen. De hogere energiebelasting komt daar nu bovenop. Dat is een flinke tegenvaller. De Nederlandse overheid volgt daarmee niet het voorbeeld van een aantal andere Europese landen, die juist belastingverlichting boden.” Bleker ziet het somber in. “Dit is niet waar we op hoopten. In combinatie met de explosief stijgende gasprijs drijft dit het aantal energiearme huishoudens verder op.”  

Stijging zorgpremie 

De zorgpremie voor het basispakket stijgt in 2022 met €  33,-  per jaar, ofwel € 2,75 per maand.  Het verplichte eigen risico blijft volgend jaar hetzelfde, namelijk € 385,-. Alleenstaanden kunnen in 2022 rekenen op € 36,- meer zorgtoeslag, voor gezinnen is dat € 40,-. Wel stijgt het drempelinkomen om zorgtoeslag te ontvangen met 0,03%.